Top Module Empty
powered_by.png, 1 kB
Naslovna arrow Dijabetes arrow LEKOVITE VODE I BANJSKO LEČENJE
LEKOVITE VODE I BANJSKO LEČENJE PDF Štampaj E-pošta
Autor Administrator   
Wednesday, 04 October 2006

     Do danas nisu proneđene lekovite vode - banje, koje mogu da leče šećernu bolest. Međutim, u nekim banjama postoje specijalizovana lečilišta - ustanove (RH - rehabilitacioni centri) koje se bave lečenjem i rehabilitacijom obolelih od šećerne bolesti. Pravo na besplatno lečenje (lečenje na teret socijalne medicinske zaštite) u RH-centru ima svaki dijabetičar jedanput, i to pri otkrivanju šećerne bolesti. Ovo namensko korišćenje boravka u RH-centru ima za cilj da višestruko obuči svakog dijabetičara (očuvanje zdravlja pomoću odgovarajućeg lečenja, poznavanja svoje bolesti i primene higijensko-dijetetskih mera). Najčešći rezultat svih preduzetih mera u RH-centru je dobro regulisana šećerna bolest. Dobar broj dijabetičara se pravilno obuči (edukuje) i dalje lečenje nije poseban problem.

     Međutim, jedan broj dijabetičara smatra da je problem njihovog zdravlja pre svega stvar lekara i ostalih koji učestvuju u lečenju. Takav dijabetičar ne iskoristi svoje vreme boravka u RH-centru (ili pri pregledu kod svog lekara ili pri boravku u bolnici) za promenu ranije stečenih navika u odnosu na način življenja (ishrana, pušenje, upotreba alkohola, fizička aktivnost i dr.), već sve svoje probleme prepušta onima koji treba zajedno sa njim da brinu o njegovo zdravlju. Prepuštanje svojih obaveza drugima znači ne voditi računa i svom zdravlju, a to najčešće dovodi do stalno loše regulisanog dijabetesa.

     Treba imati u vidu da se dobro regulisana šećerna bolest može uvek dobro održavati, ako su za to zadovoljeni potrebni uslovi - izbegavanje stresnih situacija i sekiracija, preterane napetosti, ne dozvoliti porast telesne težine - gojenje, redovno uzimanje lekova uz pravilan način ishrane i dovoljno fizičko angažovanje - rad kombinovan sa rekreacijom. Zanemarivanje pomenutih momenata dovodi do loše regulisane šećerne bolesti i u najboljem RH-centru.

      Korišćenje lekovite vode kao pijaće ima za svrhu poboljšanje u varenju, sa jedne strane, i stvaranje novih navika i jačanje volje u vezi sa "uzimanjem vode i obroka u određeno vreme - kao lek", sa druge strane. Tako, indirektno ovakva voda ima svrhe kao koristan napitak u dijetetskoj ishrani.

     Banjsko kupanje je korisno za dijabetičare isto koliko i za zdrave. Ono je vid rehabilitacije - rekreacije, u bilo kom mestu i bilo kom prirodnom ambijentu - vodi. Banjsko lečenje mogu da koriste svi dijabetičari u svom sopstvenom aranžmanu. Ovakvo lečenje je štetno jedino za dijabetičare sa povišenim krvnim pritiskom, isto kao i za osobe koje boluju samo od povišenog krvnog pritiska.

     Poznata banjska lečilišta sa osposobljenim ustanovama za prihvatanje obolelih od šećerne bolesti su u Vrnjačkoj Banji, Niškoj, Gamzigradskoj i  Bukovičkoj Banji.
Poslednji put ažurirano ( Sunday, 19 February 2012 )
 
< Prethodno
© 2018 Spas i Nada - udruženje invalida i dijabetičara
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.