Top Module Empty
powered_by.png, 1 kB
Naslovna arrow Saveti za amputirce arrow Nega i higijena batrljka
Nega i higijena batrljka PDF Štampaj E-pošta
Autor Administrator   
Sunday, 29 October 2006

Nega batrljka je deo svakodnevnog staranja o ličnoj higijeni i svi amputirci treba da joj ukažu svakodnevnu dužnu pažnju.

Pranje batrljka

Batrljak treba svakodnevno ujutro i uveče pažljivo umiti sa mlakom vodom i blagim sapunom (najbolje dečjim) a posle toga kožu batrljka treba dobro obrisati mekim peškirom. Ovo je vrlo važno zbog znojenja batrljka i ne treba propuštati da se batrljak redovno umiva.

Ako je batrljak sa uvučenjima onda je bolje da se umesto umivanja kupa u malom lavoru sa vodom da bi se očistila i uvučenja na batrljku jer obično umivanje za to nije dovoljno.

Povremeno (ali ne često, zbog sušenja kože) batrljak treba dezinfikovati alkoholom ili kolonjskom vodom.

Gimnastika batrljka

Redovno vežbanje mišića batrljka je važno, posebno za one amputirce koji ne nose protezu ili je koriste retko. Ako se batrljak ne koristi mišići mu atrofiraju a zglob počinje da se koči (kontraktura). Nevežban batrljak pogotovo kod žena može biti sklon gojenju i oticanju pa vremenom postaje mlitav i nepodesan za protezu a to sve doprinosi i stvaranju uvučenja ožiljka na vrhu batrljka.

Batrljak treba vežbati dva puta dnevno po 15 minuta, najbolje ujutro posle buđenja i uveče pred spavanje. Vežbe treba da se sastoje od stezanja i opuštanja mišića batrljka, kružnih pokreta na obe strane, pokreta gore dole i pokreta levo-desno. Ovo će ako se redovno upražnjava biti dovoljno da se sačuva kondicija batrljka.

Masaža batrljka

Redovna masaža batrljka je važna da bi se obezbedila dobra cirkulacija i elastičnost batrljka. I masažu treba upražnjavati ujutro i uveče, najbolje je masirati batrljak 5 minuta pre gimnastike i 5 minuta posle gimnastike. Kod nekih amputiraca masaža batrljka pospešuje fantomske bolove pa oni treba da izbegavaju pritisak na one delove koji dovode do fantomskog bola a ako to ne pomaže treba da traže savet od svog lekara fizijatra.

Pregled batrljka

Neophodno je da amputirci redovno pregledaju svoj batrljak kako bi odmah uočili oštećenja kože ili druge promene i na vreme se obratili lekaru. Ovo je pogotovo važno za amputirce bez noge koji koriste protezu, jer su u tom slučaju pritisci na batrljak najveći. Batrljak treba pregledati ujuto i uveče i naročito pažljivo treba pregledati ožiljke, vrh batrljka i delove batrljka izložene najvećem pritisku proteze. Amputirci kojima se ožiljak nalazi sa zadnje strane batrljka noge treba pri pregledu da se ispomažu ogledalcetom. Naročitu pažnju pregledu batrljka treba da obrate amputirci sa uvučenjima na batrljku.

Bandažiranje batrljka

Ako je batrljak sklon oticanju i zbog toga se na njega ujutro teško stavlja proteza preporučuje se bandažiranje elastičnim zavojem. Zavoj nikako nesme biti mnogo stegnut da se ne bi ometala cirkulacija u batrljku.

Amputirci bez noge iznad kolena koji hodaju sa štakama ponekad isto tako bandažiraju batrljak jer im smeta njihanje mesa na vrhu batrljka tokom hoda. Ovo treba izbegavati kad su dani topli i kad se batrljak mnogo znoji.

Autor:Milka Projara
Poslednji put ažurirano ( Sunday, 29 October 2006 )
 
< Prethodno   Sledeće >
© 2018 Spas i Nada - udruženje invalida i dijabetičara
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.