Top Module Empty
powered_by.png, 1 kB
Naslovna arrow Saveti za amputirce arrow Fantomski i drugi bolovi
Fantomski i drugi bolovi PDF Štampaj E-pošta
Autor Administrator   
Sunday, 29 October 2006
Tužna istina je da nas amputirce batrljak često boli. To je ozbiljno medicinsko pitanje i ja kao amputirac nemam čarobnu formulu za rešenje bolova amputacijskih batrljaka.

Bolovi batrljka

Neke amputirce batrljak mnogo boli a neke ne boli uopšte. Koliko će batrljak boleti zavisi od stanja batrljka, uspešnosti amputacije, uzroka amputacije, vremenskih prilika (promene vremena, toplota i hladnoća), toga nosi li se proteza i koliko je dobra... Neke amputirce, pogotovo one sa natkolenom amputacijom noge, batrljak jako boli i tokom seksualnog odnosa.

Kod bolova u batrljku treba u što većoj meri izbegavati tablete protiv bolova. Pomoći će ako se pazi da batrljku ne bude hladno ali da mu ne bude ni pretoplo. Kupke u mlakoj vodi i masaža isto mogu biti od pomoći.

Ponekad batrljak boli zbog grčenja mišića. U tim slučajevima pomoćiće ako vežbate da vam batrljak bude opušten.

Ako vas batrljak nije mnogo boleo a počeo je jako da boli može biti u pitanju neka povreda ili upala pa se treba što pre obratiti lekaru kako ne bi došlo do komplikacija.

Fantomski bolovi

To je posebna vrsta bola koja se ispoljava u vidu bola u amputiranom udu koji više nemate. Nezna se šta ga uzrokuje ali su ga svi amputirci iskusili u kraćem ili dužem roku. Od pomoći mogu biti isti saveti kao u slučaju bolova u batrljku a nekim amputircima pomaže i kad nose protezu.

Ako fantomski bolovi nisu jaki ili su samo sporadični onda treba s njima da se pomirite kao sa pojavom koja prati amputaciju. Ako su fantomski bolovi stalni i mnogo jaki a ne možete ih ublažiti masažom i sličnim postupcima onda se morate obratiti svom lekaru ortopedu i zatražiti savet.

Osećaj fantomskog uda

Ova pojava nije ista kao fantomski bol jer se tu radi o osećaju nepostojećeg uda koji nije bolan. Često se fantomska noga ne oseća kao da ima isti oblik kao prava noga nego kao da je deblja i kraća a vremenom se oseća kao da se još više skraćuje. Često se fantomska noga oseća i kao savijena u kolenu a posebno jako se osećaju nepostojeći prsti.

Neki amputirci osećaju fantomsku nogu samo neko vreme posle amputacije, neki samo povremeno a neki stalno. Ako vas fantomska noga ne boli onda verovatno s tim osećajem treba da se pomirite i da se pokušate privići na njega.

Ja lično osećam fantomsku nogu kao kratku, vrlo debelu, ispruženu u kolenu i sa nekako istegnutim stopalom, slično kao da je u cipeli sa jako visokom potpeticom. Da se izgubi pomaže mi nekad kad nosim protezu a najviše mi pomaže kad prstima pipam vrh batrljka ali to je individualno i nemora značiti da će svima isti postupak biti od pomoći.

Nevoljno micanje batrljkom

Ovo je uobičajena pojava kod amputiraca sa kratkim batrljkom. Zbog male težine batrljka i malo grčenje mišića izaziva da se batrljak trgne a kod amputiraca se to još češće dešava. Nekim amputircima se ovo retko dešava a neki stalno miču batrljkom. Naročito je ženama neprijatno kad miču batrljkom ali to je još jedna pojava koja prati amputaciju.

Vremenom se amputirci nauče da batrljak sasvim opuste da im labavo visi kad idu sa štakama ili dok sede. To je od najveće pomoći da se smanji nevoljno micanje batrljkom.

Autor: Milka Projara  

 
< Prethodno   Sledeće >
© 2018 Spas i Nada - udruženje invalida i dijabetičara
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.