Top Module Empty
powered_by.png, 1 kB
Naslovna arrow Saveti za amputirce arrow Štake i kolica
Štake i kolica PDF Štampaj E-pošta
Autor Administrator   
Sunday, 29 October 2006
Nama amputircima bez noge su uz proteze redovni pratioci štake i kolica. Neki amputirci koriste protezu skoro uvek a neki su više orijentisani na štake ili kolica ali svi amputirci ponekad koriste štake, na pr. kad noću idu na WC.

Štake

Ima više vrsta štaka, ali osnovne su dve vrste: duge (podpazušne) i kratke (podlakatne). Štake mogu biti od drveta ili metala. Amputirci bez noge koji isključivo koriste štake češće se odluče za kratke štake. Kod dugih štaka je bitno da se na njih sasvim oslanja samo šakama a ne pazuhom jer u protivnom može doći do komplikacija.

Važno je da gumica na štakama nikad ne bude izlizana da ne bi došlo do klizanja štake koje vodi padu i povredama. Amputirci treba uvek da imaju rezervne gumice za štake i da ih redovno menjaju.

Lekari strogo zabranjuju da se batrljkom oslanja na štaku ali mi amputirci ovo često moramo da radimo. Kao amputirac znam da je to nemoguće izbeći pa samo mogu savetovati da se ne stoji dugo sa batrljkom oslonjenim na štaku i da se to koristi samo kad je nužno.

Amputircima koji uglavnom koriste protezu dovoljan je jedan par štaka a amputirci koji više (ili isključivo) koriste štake treba da imaju najmanje dva para štaka.

Za amputirce kojima su štake glavno pomagalo za kretanje dobro je da nabave štake sa amortizerima. Ove štake su skuplje ali mnogo udobnije za hodanje.

Žene bez noge koje hodaju sa štakama i koje ponekad nose cipelu sa visokom potpeticom treba da nabave štake kojima se menja visina.

Neke žene gledaju na štake kao na "modni detalj" pa se trude da njihovu boju usklade sa bojom odeće. Na žalost, u nas obično nije lako naći štake u raznim bojama ali u inostranstvu ima štaka u raznim bojama.

Kolica

Kolica najviše koriste amputirci koji nemaju obe noge ali ih ponekad koriste i amputirci bez jedne noge. Kolica su nama amputircima bez jedne noge najviše korisna u stanu jer tu je često nepraktično kretati se sa štakama. Amputirci u kući obično skidaju proteze.

Najvažnija razlika između kolica je da li se ona pokreću ručno ili električnim motorom. Za povremeno korišćenje dovoljna su ručno pokretana kolica a dobro je da amputirci koji stalno koriste kolica, ako im materijalne mogućnosti dozvoljavaju, nabave kolica na električni pogon.

Za amputirce bez obe noge važno je da se stranica kolica može skidati ili pomerati.

Onima koji u kolicima izlaze napolje najvažnije je da postoje rampe za kolica i da se sa kolicima može ući u lift. Na žalost, u nas ovo često nije slučaj.

Autor: Milka Projara  

Poslednji put ažurirano ( Sunday, 29 October 2006 )
 
< Prethodno
© 2018 Spas i Nada - udruženje invalida i dijabetičara
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.