Top Module Empty
powered_by.png, 1 kB
Naslovna arrow Saveti za amputirce arrow Žene amputirci i odeća
Žene amputirci i odeća PDF Štampaj E-pošta
Autor Administrator   
Sunday, 29 October 2006

Amputirci bez jedne noge nemaju neke posebne zahteve što se tiče odeće, osim u slučaju da ne nose protezu. Zato ću ovde dati nekoliko saveta za žene amputirce bez noge kad ne nose protezu.

Suknja

Dužinu suknje određuje dužina batrljka jer suknja treba uvek da pokriva batrljak. Obično je dovoljno da suknja bude 15-20 cm duža od batrljka.

Obično je podesnije da se nose šire i lepršave suknje jer to olakšava oslanjanje batrljkom noge na štaku.

Pantalone

Praznu nogavicu pantalona treba zakačiti za pojas sa dve zihernadle tako da ostane dovoljno prostora batrljku da bude komotno i kad se sedi. Amputirci bez batrljka noge (dezartikulacija kuka) praznu nogavicu obično zakače i čvrsto zategnu sasvim pozadi ili ređe spreda, a amputirci koji imaju batrljak najčešće nogavicu zakače s boka bez zatezanja.

Amputirci kad nose pantalone uvek treba sa sobom da imaju nekoliko rezervnih zihernadli za nogavicu.

Šorc

Amputirci sa kratkim batrljkom mogu da odaberu šorc sa dovoljno dugim nogavicama da im batrljak bude pokriven ali i amputirci kojima batrljak viri iz nogavice mogu da nose šorc tako što će batrljak pokriti tankom pamučnom navlakom za batrljak.

Čarape

Žene sa amputiranom nogom najčešće nose obične hulahopke a problem prazne čarape rešava se tako da se hulahopke obuju kao i obično, onda se vrh prazne čarape uhvati rukom sa unutrašnje strane i onda povuče tako da prazan deo čarape ide preko zadnjeg dela batrljka i guza. Ovo omogućava da se hulahopke lepo prilagode dužini batrljka a ovakav način podavijanja čarape je siguran i udoban i ona se neće otkačiti.

Na sličan način kao hulahopke amputirci podavijaju i praznu nogavicu trenerke ili pidžame.

Neke žene se odlučuju da umesto hulahopki nose haltere i tada na zdravoj nozi nose najlon čarapu a na batrljku nose umesto najlon čarape pamučnu navlaku za batrljak. Ovo je bolje rešenje u slučaju ako je koža batrljka alergična na najlon ili ako se batrljak mnogo znoji.

Kupaći kostim

Nema nikakvih specijalnih prilagođavanja kupaćeg kostima za žene koje su amputirci. Obično žene na plaži pokrivaju batrljak pamučnom navlakom jer ne vole da im se batrljak vidi. Često je sasvim dovoljno da se samo na vrh batrljka obuje kratka pamučna navlaka.

Kostim treba prilagoditi samo u slučaju dezartikulacije kuka kada na nepotreban otvor na mestu amputirane noge treba zašiti tekstilni deo odgovarajućeg oblika i boje koji će ga pokriti.
Poslednji put ažurirano ( Sunday, 29 October 2006 )
 
< Prethodno   Sledeće >
© 2018 Spas i Nada - udruženje invalida i dijabetičara
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.