Top Module Empty
powered_by.png, 1 kB
Naslovna arrow Saveti za amputirce arrow Odnosi sa suprotnim polom
Odnosi sa suprotnim polom PDF Štampaj E-pošta
Autor Administrator   
Sunday, 29 October 2006
Amputirci imaju iste seksualne i druge potrebe kao i ljudi koji nisu amputirci. Amputacija noge ili ruke je naročito veliki problem za nas žene jer je nama veoma važno kako izgledamo. Nije ista situacija žene koja je postala amputirac tokom neke veze i žene koja je ušla u vezu u vreme kad je već amputirac.

Postati amputirac tokom veze

Ovo je najteže pitanje. Naš momak ili bračni partner ušao je u vezu sa ženom koja nije amputirac i posle amputacije treba da se prilagodi životu sa ženom kojoj sad nedostaje neki od udova. Ja sam postala amputirac kao vrlo mlada pa nemam ličnih iskustava ove vrste i nemogu o tome mnogo da kažem. Verujem da ako muž ili momak voli ženu neće mu smetati to što je postala invalid amputirac.

Ući u vezu kao amputirac

Sasvim je drugo kad neko uđe u vezu s nama kao sa amputircem. Onda on zna na čemu je, zna od starta da ta žena nema nogu ili neki drugi deo tela i tu nema iznenađenja.

Za žene je tu važno pitanje da li svom partneru da pokažu batrljak. Mišljenja sam da ako je veza na početku i nije mnogo ozbiljna žena slobodno može da batrljak drži sve vreme pokriven pamučnom navlakom i da nema potrebe da ga otkriva i oseća se zbog svog batrljka možda neprijatno. Ako je veza ozbiljna onda žena mora partneru da bez stida pokaže svoj batrljak. Muškarac kome ja naš batrljak neprihvatljiv sigurno nije onaj pravi.

Ženama koje su amputirci i nose protezu često se dešava da im se udvara neki muškarac ne znajući da se udvara invalidu amputircu. To se prosto rešava, recite tom muškarcu otvoreno da ste amputirac. Neki će reagovati poput "oh, izvinite, nisam znao" i otići, a nekima neće mnogo smetati što ste amputirac. Ponekad muškarci misle da se sa njima šalite kad im kažete da ste amputirac pa treba neko vreme da ih ubedite da ste ozbiljni.

Muškarci koji vole žene amputirce (devotees)

Ovo je kontraverzno pitanje. Moram reći da nisam tu objektivna jer sam i sama udata za takvog muškarca. Ispočetka ja to nisam znala i posle više od godinu dana zabavljanja on mi je to rekao. Bila sam zgranuta i ozbiljno sam tada razmišljala da ga ostavim. Onda sam shvatila da je meni s tim čovekom mnogo lepo, da ga volim i da me on voli, da se razumemo... Da sam ga ostavila to bi mi bila najveća greška u životu.

Meni je muž podrška u svakom pogledu. Uvek ima razumevanja za sva moja ograničenja koja imam kao žena amputirac. Pred njim sam sasvim opuštena bez odeće, on mi masira batrljak, pomaže mi i tako što ga pregleda sa zadnje strane (koju je meni teško da vidim i pomoću ogledala)... Nisam sigurna da bi sve to bilo moguće sa muškarcem koji nije posebno sklon ženama amputircima i ne verujem da bi u braku bila tako samopouzdana i opuštena kao što jesam.

Hvala mom mužu za sve, niko me nije toliko usrećio kao on!

Autor: Milka Projara  

 
< Prethodno   Sledeće >
© 2018 Spas i Nada - udruženje invalida i dijabetičara
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.