Top Module Empty
powered_by.png, 1 kB
Naslovna arrow Zanimljivosti arrow ISHRANA DIJABETIČARA
ISHRANA DIJABETIČARA PDF Štampaj E-pošta
Autor Branislav Knežević   
Tuesday, 30 January 2007
Ishrana za obolele od šećerne bolesti
Jedan od osnovnih principa u lečenju obolelih od dijabetesa je primena adekvatne ishrane !
Kod planiranja dijete vazno je ocuvati odnos izmedju ugljenih hidrata, masti i proteina.
Od ukupnog energetskog unosa ugljeni hidrati treba da cine 50-60%, masti 30%, proteini 20%.
Osnovna pravila u ishrani:
1. Hranu pripremati sto kracom termickom obradom, izuzev gde je neophodno, kako bi se sto vise sacuvali
vitamini.
2. Izbegavati dodavanje masnoca i jakih zacina, sto ne znaci da ih treba potpuno iskljuciti, jer je veoma vazno
da ukus hrane bude zadovoljavajuci.
3. Hranu uzimati sveze pripremljenu, bolje kuvanu nego przenu.
4. Broj obroka je obicno 5-6, najbolje je da su uvek u isto vreme.

MESO - birati uglavnom posne vreste mesa: piletina, teletina, mrsava govedina, jagnjetina
i posna plava riba.
- Meso bariti ili pripremati "leso" (bariti sa malo ulja). Sa mesa ukloniti kozicu i masnocu.
Meso se moze povremeno peci i na teflonu ili rostilju. U mleveno meso mogu se dodati sojine pahulje
(do 1/3 tezine). Ako se mleveno meso koristi za pripremanje musake ili sarme, kolicina hleba uz obrok se
smanjuje za kolicinu hleba, krompira ili pirinca pridodatu mesu.
U ova jela dodaje se malo ulja i to kukuruznog ili maslinovog.
Riba se savetuje bar 2 puta nedeljno.

JAJA - mogu se jesti 1-2 jajeta nedeljno, oboleli od zucne kesice mogu da
jedu samo belance.

MLEKO I MLEČNI PROIZVODI - savetuju se proizvodi od obranog mleka.
Margarin ima vise nezasicenih masnih kiselina u odnosu na maslac. Jogurt i kiselo mleko uzimati u manjim
kolicinama u odnosu na obrano mleko jer imaju nesto vise masnoca.

SUPE I ČORBE - veoma znacajne u ishrani, kuvaju se od raznih vrsta povrca,
ali moraju biti bez masnoce (kada se ohladi skinuti sav visak masnoce sa povrsine pa tek onda podgrejati).

HLEB - uzimati po jedno parce (50 gr) uz svaki obrok.
Preporucuje se crni, razani ili graham hleb jer ovi tipovi hleba zbog bogatog sadrzaja dijetetskih vlakana
sprecavaju nagli pad secera posle obroka, sto se desava ako se uzima beli hleb. Uz obrok koji sadrzi krompir,
pirinac, pasulj ili mladi grasak ne preporucuje se uzimanje hleba.

TESTENINE - izbegavati, kada se konzumiraju onda se ne uzima hleb.

- SO - unos soli takodje mora da bude kontrolisan.
Osobe koje nemaju povisen krvni pritisak mogu da unesu 6 grama soli dnevno (hranu ne dosoljavati),
dok oni koji boluju od hipertenzije mogu da unesu 3 grama soli na dan (jesti neslanu hranu).
- ALKOHOL - nije pozeljan za dijabeticare jer ima dosta kalorija.
Ukoliko se konzumira, treba ga uzimati obavezno uz hranu, neposredno pre ili nakon obroka, jer kod dijabeticara
koji su na terapiji tabletama ili Insulinu moze izazvati dugotrajne i opasne hipoglikemije!
KAFA I ČAJ - mogu se koristiti umereno nezasladjeni ili zasladjeni vestackim zasladjivacima.
Od zasladjivaca se preporucuje aspartam, fruktoza se moze uzimati u veoma malim kolicinama jer je veoma
slatka i u vecim kolicinama povecava secer i masnoce u krvi.
Poslednji put ažurirano ( Saturday, 18 February 2012 )
 
< Prethodno
© 2017 Spas i Nada - udruženje invalida i dijabetičara
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.