Top Module Empty
powered_by.png, 1 kB
dijeta PDF Štampaj E-pošta
Autor Branislav Knežević   
Tuesday, 30 January 2007
Opšta uputstva
Opšta uputstva:
1.
Neophodno je da se dožívotno pridržavate uputstva za ishranu.
2. Uspeh lečenja prvenstveno zavisi od pravilne ishrane.
3. Telesnu masu treba da održavate u normalnim granicama (ako od telesne visine u cm oduzmete 100, dobićete orijentacionu vrednost normalne felesne mase).
4. Merite svoju telesnu masu jednom u dve ili tri nedelje.
5. Svakodnevno se bavite fizičkom aktivnošću (brzo hodanje 3-4 km, trčanje, plivanje, vožnja bicikla, jutanja gimnastika 15-20 min. i slično)
6. Alkohol i pušenje nisu dozvoljeni.Smanjite unos kuhinjske soli (na 3 g dnevno).
7. Hranu pripremajte isključivo na hladnocedenom ulju. Povrće skuvajte u vodi i na kraju dodajte ulje.
8. Preporučuju se manje količine mesa, a dva puta nedeljno obrok zamenite ribom, prvenstveno morskom i sojom.
9. Povećajte unos dijetskih biljnih vlakana (hleb od neprosejanog brašna, mekinje, ovsene pahuljice,cele jabuke, pasulj, sočivo, grašak, neljušteni
pirinač, kelj, krastavac, celer).
10. Najbolje da se naviknete na nezaslađenu hranu
11. Količinski unos hrane zavisi od telesne mase koju imate i on se može odrediti u konsultaciji s ordinirajućim lekarom.

Vrsta hraneDozvoljenoNije dozvoljeno
mleko i mlečni proizvodiobrano mleko (1,6% masnoće), jogurt, kiselo kravlje mleko, posni sirevi (npr. posni kravlji sir); sve u malim količinama

punomasno mleko, ovčije kiselo mleko, pavlaka, kajmak, buter, punomasni sirevi (25-45% masnoće), šlag
meso i mesne prerađevine

pileće meso bez kožice, riba (posebno plava morska), prerađevine od živinskog i drugog dozvoljenog mršavog mesa i isključivo belance od
jajeta
masna mesa, sve iznutrice, paštete, mesni doručak i ostale mesne konzerve, žumance jajeta

masnoće
biljna ulja (od suncokreta, kukuruznih klica i soje), maslinovo uljesvinjska mast, buter, loj, margarin (sem dijetskog margarina)
povrće
sve vrste povrća, pripremljene bez masnoća uključujuci krompir (najbolje kuvan), sve salate
krompir i integralni pirinač uzimajte najviše 2-3 puta nedeljno u manjim količinama, ali tada
uz obrok nemojte jesti hleb
voće
jabuke, trešnje, višnje, kajsije, breskve,kruške, šljive, narandže, mandarine,grejp, jagode, maline, kupine, limun,borovnice, ribizle, grožde, orasi,bademi, lubenice, dinje
kokosov orah, lešnik, urme, banane, lubenice, dinje, suvo grožde i ostalo sušeno i kandirano voće, sve vrste kompota sa šećerom
pića
mineralna voda, svi voćni sokovi, čaj,crna kafa bez kofeina (u malim
količinama)
svi sokovi s dodatkom šećera, sva alkoholna pića (vino, pivo, žestoka pića, likeri), koka-kola i slični napici, kakao i čokolada
hleb i pecivo
crni hleb, polubeli, granam, peciva, ovsene pahuljice i druge žitarice

beli hleb i peciva, lisnato testo, testo s buterom, cips, smoki, štapici, krompirovo testo.
slatkiši
suvi kolači bez masnoća, pekmez i j marmelada, voćni sladoled bez pavlake
kolači, torte, keksi, čokolada i proizvodi od čokolade, bombone, sladoled, palačinke, uštipci, šećer i med u bilo kojem obliku
začini
so (u ograničenim količinama), biber, i senf, sirće, bosiljak, kim, paprika i sve ostale začinske biljke
majonez

Dodatne napomene:
1. Ukoliko istovremeno postoji i šećerna bolest, neophodno je da se u konsultaciji s dijabetologom odredi odgovarajući dijetski režim.
Oboleli od šećerne bolesti ne smeju upotrebljavati šećer
i sva jela u kojima se nalazi šećer, dok su količine hleba, testa i
namirnica bogatih škrobom (krompir, oljušteni pirinac) ograničene.
2. Ukoliko istovremeno imate i povišen krvni pritisak, najstrožije je zabranjeno pušenje, a strogo treba voditi računa i o smanjenom unosu kuhinjske soli (ne više od 2 g dnevno).
Pri tome vodite računa da se znatne količine soli nalaze u vegeti i sličnim dodacima jelu, zatim u mesnim konzervama, suhomesnatim proizvodima, a u manjim količinama i u mleku i mlečnim proizvodima.

 
< Prethodno   Sledeće >
© 2017 Spas i Nada - udruženje invalida i dijabetičara
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.