Top Module Empty
powered_by.png, 1 kB
VITAMINI
Tuesday, 30 January 2007
 

VITAMINI

Vitamini su organska jedinjenja koja organizam čoveka nije u stanju da sintetiše (izuzev holekalciferola, vitamina K i delimišno riboflavina), te se moraju unositi hranom. Poljski biohemičar C. Funk ih je 1912. godine nazvao tim imenom smatrajući ih VITAL-AMINIMA, materijama neophodnim za život.
Vitamine delimo po rastvorljivosti u: vodi (hidrosolubilni) i ulju (liposolubilni: A, D, E, K).
Rastvorljivi u vodi se posle nekoliko sati izlučuju iz organizma, a rastvorljivi u mastima se akumuliraju u jetri; u slučaju dijete bez masti-ulja, umesto uljanih kapsula koje se cele progutaju, uzima se suvi oblik koji se sažvaće, kao npr. Sant'E'gal.

A - Retinol

Za: pravilno rastenje, za kosti, kožu, kosu, zube, desni
- održavanje spoljnih slojeva tkiva i organa
- otpornost prema infekcijama disajnih organa
- formiranje vidnog purpura u oku
Protiv akni, impetiga, čira, prišta, emfizema, hipertiroidizma
Izvori: nalazimo ga u 2 oblika čija je biloška vrednost gotovo istovetna, A1 (u mastima toplokrvnih životinja i morskih riba) i A2 (u mastima slatkovodnih riba).
Najviše ga ima u ribama polarnih oblasti od kojih i dobijamo riblje ulje. Prekomerna upotreba jetre polarnih medveda čija je isključiva hrana ta riba dovodi do trovanja koje, prema kliničkoj slici odgovara hipervitaminozi A.
Populacija sa našeg podneblja do vitamina A najvećim delom dolazi (trebalo bi 60-80%) iz njegovih provitamina, tj. α-, β- i γ-karotena, od kojih je najznačajniji beta karoten čiji 1 molekul daje 2 molekula vitamina A. Osim u šargarepi (karoti), nalazimo ga i u zelenom (spanać npr.), žutom povrću, ...
Potrebe/Dodaci: 5000 I.J./10000-25000 I.J. β-karotena; u mega-dozama se ne daje vitamin A, osim ako doktor ne propiše, ali i tada sa pauzama

D - Kalciferol

Antirahitogeno dejstvo ribljeg ulja dolazi od vitamina D. Pored ribe, ima ga još u jajima, maslacu, te vitaminiziranom margarinu, mleku.
Međutim, sintezom holesterola, te iz njega 7-dehidroholesterola, provitamina D koji dospeva u kožu, sunčanjem, tj. dejstvom ultraljubičastih zraka ga pretvaramo u vitamin D3 koji se deponuje u jetri. Preplanuli kasnije preko kože više ne mogu do vitamina D do sledeće sezone.
Potpuno iskorišćava i zadržava kalcijum i fosfor što daje zdrave zube i čvrste kosti.
Potrebe/Dodaci: 5-10mcg=400 I.J./400-1000 I.J. zajedno sa vit. A, kalcijumom

E - Tokoferol

Vitamin E se nagomilava u jetri, masnim tkivima, srcu, mišićima, testisima, materici, krvi i nadbubrežnim žlezdama, i hipofizi.
Antioksidant, vazodilator (širi krvne sudove), antikoagulant (rastvara krvne ugruške). Diuretik.
Snebdeva tkiva kiseonikom, iz čega sledi izdržljivost.
Štiti pluća sa vitaminom A, organe za razmnožavanje.
Protiv starenja je i umora, astme, artritisa, emfizema, proširenih vena, opekotina, debelih ožiljaka.
Izvori: pšenične klice, soja, biljna ulja, prokelj, prokula, lisnati zeleniš, spanać, obogaćeno brašno, integralna žita, jaja, riba, ...
Potrebe/Dodaci: 10-30 I.J./100-1000 I.J. - za tretiranje kardiovaskularnog sistema najčešće su to gel kapsule od 400 I.J., a budući da deluje sinergično sa selenom dodaje se 50mcg (vidi opširnije o antioksidansima).
Uskoro: Tokotrienoli - celokupna porodica E vitamina.

K - Menakion

Za: protrombin, zgrušavanje, tj. koagulaciju krvi, rad jetre, vitalnost i dugovečnost.
Sprečava unutrašnja krvarenja i krvoliptanja. Protiv obilnog menstruacionog odliva.
Izvori: jogurt, lucerka i ostalo lisnato zeleno povrće, žumance, alge, te ulja - šafranovo, sojino, riblje.
Potrebe/Dodaci: 300mcg/100-500mcg u slučajevima jakog proliva i čestog krvarenja na nos
Međutim, budući da je prirodan najčešće dovoljan, nije obavezan sastojak mnogih multivitaminskih preparata.

C - Askorbinska kiselina

Vitamin C stvara kolagen za tkiva, desni, krvne sudove, kosti, zube,; apsorbuje gvožđe, preventiva bebama
Zaceljuje rane, opekotine, desni krvave
Za: holesterol; imunolog, laksativ
Protiv: agenasa, prehlada, krvnih ugrušaka
Izvori: agrumi, jagodasto voće, zeleno i lisnato povrće, paradajz, karfiol, krompir
Potrebe/Dodaci: 60-80-120mg/500-1000mg sa bioflavonoidima, kalcijumom, magnezijumom
Najnovija forma je ESTER-C, kalcijum-askorbat
Ne sa: radijacijom, hemoterapijom, rakom, antibioticima
Bioflavonoidi:
-za apsorbovanje vitamina C kome pomaže i čuva ga od oksidacije
Propusnost kapilara, jačina zidova, a protiv modrica, krvavljenja desni, infekcija
Izvori: žuto i narandžasto kod agruma, njihova bela ljuska i cele kriške (limuna, pomorandže, grejpfruta); kajsije, heljda, kupine, trešnje, šipci, grožđe, ...

B1 - Tiamin

Moralni vitamin, utiče na nervni sistem, duhovno stanje.
Za: rastenje, varenje (naročito ugljenih hidrata)
Ublažava dentalni postoperativni bol. Pomaže pri lečenju herpes zostera.
Izvori: suvi kvasac, pirinčane ljuspe, integralna pčenica, zobeno brašno, kikiriki, svinjetina, povrće, mekinje, mleko
Potrebe/Dodaci:1-1,5mg/100-300mg
Najčešći dodaci su, međutim od nekoliko do nekoliko desetina mg, a potrebni su pušačima, konzumentima alkohola i slatkiša, te u stresnim stanjima, nekim bolestima i hirurškim zahvatima. Preporučuje se zajedno sa ostalim iz B kompleksa skoro u istim količinima B1, B2, B6, A koje sportisti i bodibilderi uzimaju 50mg, jer se više troše, ne samo prilikom stresa.

B2 - Riboflavin

Za: rastenje, plodnost, kožu, nokte, kosu.
rane u ustima, usnama, jeziku, koži i genitalijama.
Vid i umor očiju.
Izvori: mleko, džigerica, bubrezi, kvasac, sir, lisnato zeleno povrće, riba, jaja
Potrebe/Dodaci:1,2-1,7mg/100-300mg STRES

B6 - Piridoksin

Pretvara aminokiselinu triptofan u niacin.
Prevencija nervnih i kožnih poremećaja.
Smanjuje mučninu, suva usta, grševe, diuretik.
Za: antitela i crvena krvna zrnca, za HCl.
Izvori: pivski kvasac, pšenične mekinje i klice, džigerica, bubrezi, srce, dinja, kupus, mleko, jaja
Potrebe/Dodaci:1,8-2,3mg/50-500mg sa B1, B2, C, Mg, B5 PROTEINOMANI (BILDERI)

B12 - Kobalamin

Za: crvene krvne ćelije, sprečava anemiju
Za: rastenje, apetit, energiju, nervni sistem
Dobro koristi masti, ugljene hidrate, proteine
Smirenost, koncentracija, pamćenje, ravnoteža
Izvori:kvasac, džigerica, bubrezi, govedina, svinjetina, jaja mleko, sir
Potrebe/Dodaci: 3mcg/5-100mcg sa B, A, E, C VEGETARIJANCI I PROTEINOMANI, DOBRORASPOLOŽENI ALKOHOLIČARI I KRAJNJE UMORNI
Posle 5 godina simptomi, pošto se iscrpi iz telesnih rezervi.

B13 - Orotička kiselina

Neispitan. Metabolizuje folnu kiselinu i B12.
Za: multiple sklerozu. Jetra, starenje.
Izvori: korenasto povrće, surutka.
Dodatak: kalcijum orotat

B15 - Pangamska kiselina

Polemičan. Produžava život ćelija, oporavlja od napora.
Snižava holesterol. Ublažava anginu, astmu.
Štiti od zagađivača, a jetru od ciroze, antialkohol, mamurluk.
Za: imunološke reakcije, sintezu proteina
Izvori: pivski kvasac, neglaziran mrki pirinač, integralne žitarice, semenke susama i bundeve
Dodatak: 50-150mg sa A, E ( antioksidans )

B17 - Laetril

Kontrola i sprečavanje raka.
Izvori: od celokupnog B kompleksa jedino laetril nedostaje pivskom kvascu, a ima ga u košticama kajsije, jabuke, trečnje, breskve, šljive,
5-30 koštica dnevno 0,25-1g, ali ne odjednom, najbolje zajedno sa tim voćem, tj. u količini u kojoj bi pojeli to voće

H - Biotin

Sedenje, ćelavost. Iscrpljenost, bolovi u mišićima. Ekcem lica i tela.
Izvori: jezgrasti plodovi, voće, pivski kvasac, goveža džigerica, žumance, mleko, bubrezi, neglazirani pirinač
Potrebe/Dodaci: 150-300mcg/25-300mcg sa B2, B6, A, niacinom
Belanca sirovog jajeta deaktiviraju telesni biotin.

B5 - Kalcijum pantotenat

Za: centralni nervni sistem, adrenalne žlezde, sintezu antitela, PABA i Holin.
Zaceljuje rane, protiv infekcija, stresa, starenja, radijacije
Izvori: meso, inegralna žita, pšenične klice, mekinje, bubrezi, žigerica, srce, zeleno povrće, pivski kvasac, jezgrasti plodovi
Potrebe/Dodaci:10mg/10-100-300mg

Holin

Lipotropik pretvarač masti u emulzije. Odašilje nervne impulse, memorija. Umiruje, pomaže jetri kod otrova.
Bolesti nedostatka: ciroza i masna degeneracija jetre, stvrdnjavanje arterija, arterioskleroza.
Izvori: žumance, mozak, srce, zeleno lisnato povrće, kvasac, džigerica, pšenične klice, lecitin u minimalnim količinama

Inozit

Lipotropik , metabolizuje masti i holesterol. Kao i holin, hrani moždane ćelije, smiruje. Sprečava ekcem, opadanje kose
Bolesti nedostatka: arterioskleroza.
Izvori: džigerica, pivski kvasac, goveđi mozak i srce, dinja, grejpfrut, suvo grožđe, pčenične klice, kikiriki, kupus, ..
250-500mg sa holinom i ostalim B vitaminima

B3 - Niacin, PP

Preventiva pelagre, nikotinska kiselina, niacinamid, nikotinamid. Za: cirkulaciju, energiju, sintezu seksualnih i drugih hormona, za nervni sistem i funkcionisanje mozga.
Ublažava gastrointestinalne poremećaje, zapaljenje sluzokože usne duplje i želuca, proliv, varenje, migrene.
Izvori: džigerica, posno meso, integralna pšenica i klice, pivski kvasac, bubrezi, riba, jaja, kikiriki, avokado, urme, smokve, suve šljive
Potrebe/Dodaci:13-19mg/50-100mg

PABA

Para Amino Benzeova kiselina (Acid)
Za: bol, opekotine, bore, kožu, kosu.
Asimiluje B5; za folnu kiselinu; proteine
Štiti od sunčevih zraka
Izvori: džigerica, pivski kvasac, bubrezi, integralna žita, klice i mekinje, pirinač
Potrebe/Dodaci:30-100mg/do 1000mg

B9 - Folna kiselina

Folacin ili vitamin M
Za: DNK i RNK, deobu ćelija, crvena krvna zrnca, proteine, šećere, aminokiseline, za lučenje mleka kod dojilja, za apetit, kožu, kao analgetik. Sa PABA i B5 protiv sedih
Izvori: tamnozeleno lisnato povrće, šargarepa, džigerica, žumance, dinja, kajsija, bundeva, avokado, pasulj
Potrebe/Dodaci: 400/400-800mcg

F Nezasićene masne kiseline

Linolna, linolinska i arašidonska. Od viška linolne sintetišu se druge dve.
Vitamin F je liposolubilan, sagoreva zasićenu mast (2:1).
Za: srce, kožu, kosu, žlezde, kalcijum ćelijama, a protiv holesterola u arterijama, ekcema i akni.
Izvori: biljna ulja od pšeničnih klica, semenki lana, suncokreta, šafranike, soje i kikirikija, a mogu i same semenke, te orasi, pekan, bademi, avokado
Primer deklaracije proizvoda
hladno ceđeno ulje od lana (bez holesterola):
Prirodno čisto nerafisnisano bogato vitaminom E i esencijalnim nezasićenim masnim kiselinama posebno tipa Omega 3.
Širok je spektar lekovitih svojstava lanenog ulja:
Zaštita od oboljenja krvnih sudova i srca, smanjenje šećera u krvi, jača imunitet itd...
Upotreba spolja: lek za opekotine
Poslednji put ažurirano ( Thursday, 01 February 2007 )
 
< Prethodno   Sledeće >
© 2017 Spas i Nada - udruženje invalida i dijabetičara
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.