Top Module Empty
powered_by.png, 1 kB
Namirnice PDF Štampaj E-pošta
Autor Branislav Knežević   
Wednesday, 28 February 2007

Ječam (geršla) se nepravedno smatra sirotinjskom hranom.

 Po biološkim vrednostima je zdraviji od pšenice, jer ima izuzetna

lekovita svojstva. Savremena nauka je utvrdila da ječam ima čak 35%

nezasićenih masnih kiselina, koje smanjuju holesterol u krvi, što ječmu

polako vraća izgubljene pozicije iz drevne prošlosti. Prirodni ječmeni

slad izvanredan je zaslađivač i odlična zamena za šećer.

Sadržaj ugljenih hidrata u ječmu je veći nego kod pšenice 73,4%, belančevina 11%, masti 1,8%, a veoma je bogat i mineralima (kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, natrijum, sumpor, gvožđe, bakar, cink, jod) i vitaminima, posebno vitamin B 12 i vitamin E, kojih ima više nego u ostalim žitaricama, kao i vitamin A i D.

Lekovita svojstva ječma: Smanjuje holesterol, jača organizam, protiv starenja,

avitaminoze, gojaznosti, neurastenije, bolesti krvnih sudova, grčeva u

nogama, reume, išijasa, bolesti želuca i grla.

 

Poslednji put ažurirano ( Saturday, 24 March 2007 )
 
< Prethodno   Sledeće >
© 2017 Spas i Nada - udruženje invalida i dijabetičara
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.