Top Module Empty
powered_by.png, 1 kB
Naslovna arrow Saveti za amputirce arrow ZAPOSLENJE INVALIDA
ZAPOSLENJE INVALIDA PDF Štampaj E-pošta
Autor Branislav Knežević   
Monday, 28 May 2007

PRAVILNIK O USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA

PRAVA I OBAVEZA LICA KOJA TRAŽE ZAPOSLENJE

("Sl. glasnik RS", br. 61/2004 i 32/2005) Član 85Nezaposleni invalid, u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom, može da ostvari pravo na:1) stručnu pomoć pri utvrđivanju preostale radne sposobnosti i izboru zanimanja;2) profesionalnu rehabilitaciju;3) učešće u finansiranju programa zapošljavanja invalida.

Pravo na stručnu pomoć pri utvrđivanju preostale radne sposobnosti

Član 87Pravo na profesionalnu rehabilitaciju nezaposleni invalid ostvaruje sticanjem znanja i veština neophodnih za zapošljavanje invalida prema preostaloj radnoj sposobnosti.Pravo iz stava 1. ovog člana, nezaposleni invalid ostvaruje u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, upućivanjem na dodatno obrazovanje i obuku koje organizuje Nacionalna služba radi zapošljavanja, stvaranja mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje invalida.Nezaposleni invalid dužan je da prihvati dodatno obrazovanje i obuku na koju ga uputi Nacionalna služba radi zapošljavanja, stvaranja mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Podsticanje zapošljavanja invalida

Član 88Podsticanje zapošljavanja invalida ostvaruje se kroz realizaciju programa zapošljavanja invalida, kojima se podstiče otvaranje novih radnih mesta i stvaraju uslovi za zapošljavanje invalida, a naročito:1) odobravanjem subvencije doprinosa obaveznog socijalnog osiguranja, poslodavcu koji zasnuje radni odnos na neodređeno vreme sa invalidom, u trajanju od 36 meseci;2) odobravanjem jednokratne isplate novčane naknade za samozapošljavanje, odnosno subvencije za samozapošljavanje invalida, u skladu sa ovim pravilnikom i Pravilnikom o načinu i postupku za ostvarivanje prava na subvenciju za samozapošljavanje;3) učešćem u finansiranju opremanja radnog mesta za rad invalida;4) učešćem u finansiranju zarade invalida u trajanju od 12 meseci, u visini do 80% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom ostvarene u Republici, odnosno opštini ili gradu ako je to za njih povoljnije, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, uvećane za iznos poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

 

 

Poslednji put ažurirano ( Saturday, 29 September 2007 )
 
< Prethodno   Sledeće >
© 2018 Spas i Nada - udruženje invalida i dijabetičara
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.