Top Module Empty
powered_by.png, 1 kB
Naslovna arrow Zanimljivosti arrow CIMET POMAŽE
CIMET POMAŽE PDF Štampaj E-pošta
Autor Branislav Knežević   
Friday, 03 August 2007
CIMET

Dodavanje cimeta dezertu može ublažiti porast nivoa šećera u krvi, pokazalo je istraživanje švedskih naučnika Univerziteta u Malmeu.KOD NAS ODAVNO.

Istraživanje je sprovedeno na 14 zdravih ispitanika posle kojeg su naučnici izjavili da veruju da se učinak cimeta temelji na usporavanju prolaska hrane iz želuca do creva, ali istovremeno upozoravaju da je još prerano za prepisivanje cimeta kao terapije za dijabetes.


Dodavanjem cimeta u desert može da se ublaži skok nivoa šećera u krvi koji nastupa posle konzumiranja slatkiša, poručuju švedski stručnjaci s Univerzitetske bolnice u Malmeu. Taj efekat pripisuje se činjenici da cimet usporava prelazak hrane iz želuca u creva, što je švedski tim ustanovio uz pomoć ultrazvuka.


'Još je rano da se ljudima koji boluju od dijabetesa nedvosmisleno preporuči cimet kao dodatna terapija za bolest', kažu švedski stručnjaci i podsećaju da je jedna ranija studija pokazala da je kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 2 posle četrdesetodnevnog konzumiranja cimeta došlo do smanjenja nivoa šećera i holesterola.


Nasuprot tome, jedno drugo istraživanje pokazalo je da cimet nema nikakvo dejstvo na nivo šećera u krvi kod obolelih od dijabetesa tipa 1.


Potrebna su dalja istraživanja dejstva cimeta na obolele od šećerne bolesti, podvlače stručnjaci iz Malmea. KOMENTAR - VEĆINA  NAŠIH ČLANOVA UDRUŽENJA SPAS I NAD KORISTE VEĆ  GODINAMA CIMET  sa jogurtom ujutro i uz kafu,  pokazalo se da ima uticaja na nivo šećera i masnoće-  smanjuje. Dakle onima kojima  prija nemože da škodi .
 
< Prethodno   Sledeće >
© 2018 Spas i Nada - udruženje invalida i dijabetičara
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.